Kaker og knask

Julia Childs sjokoladekake!

Har du sett filmen Julie&Julia? Jeg har sett den - flere ganger. Filmens varme skildring av menneskene - og ikke minst maten appellerer, og gjør filmen til en av mine favoritter. Julia Child  var USAs svar på Ingerid Espelid Hovig, og ble kjent da hun brakte "Det franske kjøkken" inn i amerikanske kjøkken.

Sjokoladekaken både ser himmelsk ut - og smaker himmelsk. I tillegg er den et aldri så lite stykke kokkehistorie. Her er oppskriften:

KAKE
2 ss rom, kaffe eller konjakk
120 g sjokolade
100 g smør
100 g sukker
3 stk eggeplomme
3 stk eggehviter
1 ss sukker
1 klype salt
50 g malte mandler (du kan male dem med en stavmikser eller kjøkkenmaskin)
2 dråpe mandelekstrakt (kan droppes)
50 g mel
GLASUR
100 g sjokolade, bruk vanlig kokesjokolade. Pass på å justere med sukker om du bruker mørke typer med lite sukker.
5 ss smør
2 ss mørk rom (kaffe eller konjakk)
mandelflak (mandelskiver) til pynt

Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 175 grader. 

Mål opp alle ingrediensene.

Begynn med å smøre en kakeform med smør. Dryss over mel. Pass på at hele formen dekkes av melet og kast det som er overflødig.

Smelt sjokolade og rom i vannbad (Sett en kjele eller skål i en annen kjele med nesten kokende vann).

Pisk sukker og smør til det blir luftig (smøret bør være bløtt, varm eventuelt opp bollen du pisker i med litt varmt vann og tørk den før du begynner å piske).

Bland eggeplommene godt sammen og ha dem i bollen.

Pisk eggehvitene, 1 ss sukker og salt sammen til det blir stivt. 

Bland smeltet sjokolade, mandler, det pisket sukkersmøret. Ha også i mandelektrakt (kan utelates).

Vend inn 1/3 av eggehvitene. Da blir røren luftigere. Sikt inn litt av melet og fortsett alternere mellom å sikte inn mel og vende inn eggehvitene.

Stek på midterste rille i ca 25 minutter. Den skal fortsatt være ørlite grann sjelven når du tar den ut av ovnen.

La kaken avkjøles på rist.

La en kniv gå rundt langs kanten av kake for å løsne den fra formen. Gjør det samme under formen. Hvelv den ut på serveringsfatet.

Glasur 
Smelt sjokolade og rom i vannbad. Ha i smøret og rør godt rundt.

Fyll en bolle med vann og is. Ha bollen med sjokoladen over isvannet (for å kjøle ned sjokoladeblandingen) og rør rundt til konsistensen blir tykk og fin til å smøre utover kaken.

Pynt med skiver av mandler som du presser på glasuren.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er veldig stas med kommentarer, så legg gjerne inn et lite "Hei" :)